Vassia Zacharopoulou

News & Press

Masterclass’ interview @ Tospirto.net: which is your own valuable masterclass?

Callas’ students in Mc Nally’s Masterclass confess their own valuable masterclass.

Οι «μαθητές» της Κάλλας εξομολογούνται το δικό τους πολύτιμο «Master Class»

Στo Masterclass εκτός από τη Μαρία Ναυπλιώτου συμμετέχουν άλλοι 7 νέοι ηθοποιοί και μουσικοί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ως «μαθητές» της Κάλλας.

Μην απορήσετε αν πηγαίνοντας να παραλάβετε το εισιτήριό σας στο νέο «Μικρό Χορν» για να παρακολουθήστε το ρεσιτάλ ερμηνείας της Μαρίας Ναυπλιώτου στο «Μaster Class» του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, στα σκαλιά του θεάτρου συναντήσετε μία νεαρή κοπέλα να διαβάζει από ένα πεντάγραμμο νότες και να κάνει φωνητικές ασκήσεις. Ούτε να ξαφνιαστείτε όταν στο σαλονάκι του θεάτρου ένας νεαρός κάνει «προπόνηση» ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας μουσικές κλίμακες… Είναι κάποιοι μόνο από τους μαθητές της Μαρίας Κάλλας, αυτοί στους οποίους κατά τη διάρκεια της παράστασης θα τους παραδώσει το δικό της Masterclass, το οποίο σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Στην παράσταση – που σημειωτέον γνωρίζει μεγάλη επιτυχία- εκτός από τη Μαρία Ναυπλιώτου  ως θρυλική Ελληνίδα σοπράνο, συμμετέχουν άλλοι 7 νέοι ηθοποιοί και μουσικοί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ως «μαθητές» της Κάλλας. Εμείς τους ρωτήσαμε ποιο είναι το δικό τους πολύτιμο Masterclass, αυτό που τους άλλαξε τη ζωή και τους ενέπνευσε να ακολουθήσουν με μεγαλύτερη θέρμη τον δρόμο που ήδη έχουν επιλέξει….

Πέτρος Μπούρας/ Πιανίστας
Τον Δεκέμβρη του 2006,αμέσως μετά το δίπλωμα μου βρέθηκα στο Λονδίνο για ακρόαση για master. Μια μέρα πριν είχα μάθημα με έναν θρύλο του πιάνου, τον Yonty Solomon στο σπίτι του στο Highbury.Το μάθημα διήρκησε 2 ώρες. Ήταν το πιο μαγικό της ζωής μου.
Στο τέλος του μαθήματος μου είπε 2 πράγματα:
1) Να λέω πάντα μέσα μου την λέξη “Enjoy” πριν παίξω και
2) Να μην περιορίσω τον εαυτό μου στον ρόλο απλώς του κλασσικού σολίστ, αλλά να κάνω μουσική με σφαιρικό τρόπο.
Στο τέλος του μαθήματος δε δέχθηκε αμοιβή γιατί είχε καταλάβει τις οικονομικές μου δυσκολίες. Έφυγα πετώντας. Την επόμενη μέρα θυμήθηκα την πρώτη φράση και πέρασα στο Trinity (μια βδομάδα μετά, μάλλον την ξέχασα και τα έκανα λίμπα στο Royal College). Τη δεύτερη φράση τη θυμήθηκα δύο χρόνια μετά σε σκοπιά στην Λήμνο. Και από τότε αποφάσισα τι θέλησα να γίνω.

Εύα Γαλογαύρου| Soprano
Έστω ότι το Masterclass είναι ένα σεμινάριο εξειδίκευσης, που παραδίδει κάποιος που κατέχει την υψηλή γνώση σε κείνον που επιθυμεί να την… “συναντήσει”. Στο σύντομο πέρασμα απ’ τη γέννηση στον θάνατο, το δικό μου πολύτιμο masterclass, είναι η ίδια η ζωή και ο σκοπός της. Μου το παραδίδουν άνθρωποι “σταθμοί”, άνθρωποι περαστικοί και οι εμπειρίες που γεννούν οι συναντήσεις μου μαζί τους. Σκοπός της ζωής, η ευτυχία. Ευτυχία, έχω καταλάβει πως είναι η αγάπη για τον Άλλον και η αγάπη για την εργασία. Ευτυχία είναι το τραγούδι. “Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε. Το τραγούδι είναι σοβαρή υπόθεση”!

Βάσια Ζαχαροπούλου| Soprano
Θα χαρακτήριζα πολύτιμο masterclass όλη τη μέχρι σήμερα πορεία μου στο χώρο του λυρικού θεάτρου, η οποία περιλαμβάνει πολλά masterclasses, κυριολεκτικά μα και μεταφορικά. Τα “κυριολεκτικά” σεμινάρια στα οποία έχω συμμετάσχει κυρίως κατά τα χρόνια των σπουδών μου και τα οποία παρέδιδαν διεθνώς αναγνωρισμένοι λυρικοί καλλιτέχνες με μεγάλη σκηνική εμπειρία, με βοήθησαν κυρίως στην προσέγγιση της τεχνικής μου στο λυρικό τραγούδι, αλλά και στην περαιτέρω εμβάθυνση όσον αφορά στο ερμηνευτικό κομμάτι. Είναι πολύ σπουδαίο να σου μεταλαμπαδεύεται τόσο άμεσα γνώση που αποκτάται μετά από πολλά χρόνια και πολλά χιλιόμετρα επάνω στη σκηνή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αγαπούσα και αγαπώ τα σεμινάρια μουσικού θεάτρου, ενθουσιάζομαι με τη δυνατότητα που μου δίνεται και νιώθω τυχερή κάθε φορά που συμμετέχω σε αυτά. Πιο πολύτιμο μάθημα, όμως, θεωρώ την εμπειρία που αποκτάται πάνω στη σκηνή μέσω των παραστάσεων στις οποίες έχω συμμετάσχει τα 12 χρόνια στα οποία δραστηριοποιούμαι στον κλάδο αυτό. Οι ανθρώπινες σχέσεις και ο χειρισμός τους, η εξέλιξη και η αντιμετώπιση της επιτυχίας ή της αποτυχίας ή ακόμη και της ανεργίας, οι συνεργασίες με μεγάλους σκηνοθέτες και μαέστρους, όλα αυτά με προσδιορίζουν σαν καλλιτέχνη μα και σαν άνθρωπο.

Δάφνη Δαυίδ| Sοprano
Master Class: Σκέφτομαι ότι είναι ένα σεμινάριο ενός μετρ της εκάστοτε τέχνης, που στόχο έχει όχι τόσο να εστιάσει στην τεχνική του σπουδαστή όσο να τον βοηθήσει να εμβαθύνει στην τέχνη του, διευρύνοντας την οπτική που έχει πάνω σε αυτήν. Αν αναλογιστώ την πορεία μου σαν ηθοποιός, θυμάμαι ότι στα πρώτα χρόνια έφτασε μια στιγμή που ένιωθα τη διάθεσή μου να επηρεάζεται σημαντικά από τις επιδόσεις μου στο θέατρο. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά, ένιωθα αποδοχή, αν όχι, ανασφάλεια και αγωνία. Έχανα τη χαρά.. Τότε ήταν που αποφάσισα να συνεχίσω, παράλληλα με το θέατρο, τις σπουδές μου πάνω στο δεύτερο πτυχίο μου (Ψυχολογίας), ξεκινώντας  εκπαίδευση  στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Και αυτό νομίζω ότι ήταν το πιο «πολύτιμο» Master Class για εμένα. Εκεί λοιπόν, κατάλαβα ότι έχω ανάγκη να παίρνω νόημα και χαρά, όχι μόνο από ένα, αλλά από περισσότερα πεδία στη ζωή μου και αυτό με ξαλάφρωσε. Έμαθα, και ακόμα μαθαίνω, πώς να είμαι παρούσα  στο εδώ και τώρα, με την καρδιά ανοιχτή, το μυαλό και το σώμα σε εγρήγορση, πώς να είμαι μέλος μιας ομάδας, να παρατηρώ διεργασίες και να ευχαριστιέμαι την επικοινωνία. Σήμερα πια, λίγα λεπτά, πριν βγω ως Σάρον στη σκηνή, παρέα με την αγωνία, υπάρχει και μια τεράστια λαχτάρα για παιχνίδι, χαρά και μοίρασμα.

Νικόλας Μαραζιώτης| Τενόρος
Παρ’ ότι έχω παρακολουθήσει διάφορα Masterclasses από καταξιωμένους μαέστρους, τραγουδιστές, σκηνοθέτες και diction coaches θα έλεγα ότι το πιο πολύτιμο masterclass βρίσκεται σε διάφορες μικρές στιγμές διάσπαρτες στο χρόνο που έχω αφιερώσει σε σπουδές, γενικότερη μελέτη, δουλειά και αφοσίωση στην μουσική. Για εμένα το πιο πολύτιμο masterclass είναι τα μαθήματα ζωής και επαγγελματισμού που έλαβα επί το έργον. Όλες αυτές οι στιγμές όταν ξεπερνάς τον εαυτό σου λίγο παραπάνω κάθε φορά και επιτυγχάνεις ακόμα κάτι πιο σπουδαίο για την σταδιοδρομία σου. Οι καθημερινές συμβουλές από τους μαέστρους και τους σκηνοθέτες που έχεις την τύχη να συνεργάζεσαι μαζί, από τον δάσκαλο τραγουδιού ο οποίος γίνεται μέντορας ή και κατά κάποιο τρόπο ένας άλλος γονιός, από το να σε συγχαίρουν οι συνάδελφοί σου μέχρι το να ανταμείβεσαι για τον κόπο σου και την προσπάθεια που επενδύεις. Τέλος, προσωπικά πιστεύω πως το αληθινό masterclass το εισπράττεις όταν αφοσιώνεσαι αληθινά στην Τέχνη. Με το πόσο θα εμβαθύνεις σε αυτήν ψυχικά και σωματικά και κατά πόσο θα είσαι διατεθειμένος να τολμήσεις. Μόνο τότε μπορείς και να εισπράξεις ένα αληθινό μάθημα.

Λητώ Μεσσήνη| Soprano
Το δικό μου Μasterclass ξεκίνησε από τις σπουδές μου στο Ωδείο Αθηνών με την Ιουλία Τρούσσα -καθηγήτρια απαιτητική αλλά φοβερά υποστηρικτική- συνέχισε με το Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με κάθε σεμινάριο που παρακολουθώ, κάθε παραγωγή που συμμετέχω, κάθε μία συνεργασία, πρόβα, οντισιόν, συναυλία, επιτυχία και αποτυχία. Το επάγγελμά μας είναι μια συνεχής διαδικασία μαθητείας και εξέλιξης. Σχολείο είναι για μένα όχι μόνο οι σημαντικοί καλλιτέχνες που υπήρξαν δάσκαλοί μου, αλλά και οι άνθρωποι της γενιάς μου, που μαθαίνω από εκείνους μέσα από την συνεργασία μας.

Αλέξανδρος Αβδελιώδης  | Πιανίστας
Το δικό μου πολύτιμο Masterclass, έλαβε μέρος το 2006 όταν παρακολούθησα ένα σεμινάριο πιάνου του μέγιστου δασκάλου, Γιώργου Χατζηνίκου, στη Θεσσαλονίκη. Του έπαιξα ένα πρελούδιο και μια φούγκα του Μπαχ απ’ο το “Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο” και θυμάμαι πως κύριό μου μέλημα ήταν να παίξω σωστά τις νότες, καθώς δε με είχε απασχολήσει η ερμηνεία ή π.χ. ο τρόπος προσέγγισης του συγκεκριμένου έργου. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που διήρκεσε το μάθημα μαζί του, και ενώ ήξερα τελικά τις νότες, αντιλήφθηκα ότι δεν γνώριζα πραγματικά το έργο σε βάθος, δηλαδή τη δομή του, την αρμονία του, το χαρακτήρα του και τόσα άλλα μουσικολογικά στοιχεία που το διαμορφώνουν στο σύνολό του. Μετά την αρχική απογοήτευση και αμηχανία που ένιωσα, και χάρη στην απαράμιλλη παιδαγωγική του ικανότητα, άρχισα να επαναπροσδιορίζω τη στάση μου ως προς την ερμηνεία ενός έργου αλλά και την αντιμετώπιση της μουσικής γενικότερα. Σήμερα, δέκα και πλέον χρόνια από εκείνο το Masterclass, αισθάνομαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να μάθω από τον μεγάλο αυτόν παιδαγωγό.

tospirto.net