Vassia Zacharopoulou

News & Press

Euronews:” Prince Ivan and the Firebird at the Greek National Opera.” Vassia Zacharopoulou and Giannis Kalivas, the opera’s leading characters, talk @Euronews

«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς»: Η νέα όπερα για παιδιά της Λυρικής Σκηνής

Το έργο, που απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών, έχει συνθέσει ο Θοδωρής Αμπαζής, ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία της παράστασης στο ΚΠΙΣΝ

 
«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» είναι η καινούργια όπερα για παιδιά και νέους που παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εγκαινιάζοντας την πρωινή της ζώνη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή, βασίζεται σε ένα παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι, στο οποίο στηρίχθηκε επίσης και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και στοχεύει να αποτελέσει μια ιδεώδη εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης, από ένα έργο με σύγχρονο μουσικό και θεατρικό ιδίωμα. Το λιμπρέτο είναι της Σοφιάννας Θεοφάνους, ενώ το εξαμελές ενόργανο σύνολο διευθύνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.
Μέσα από λιτό αλλά εντυπωσιακό σκηνικό η παράσταση μεταφέρει τα παιδιά και τους νέους στον κόσμο της φαντασίας. Με όχημα μια μαγική ντουλάπα ταξιδεύουν σε καταπράσινα δάση, παλάτια και απόκοσμα μέρη, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Έντονα χρώματα, μαγικά κόλπα και μεταμορφώσεις επί σκηνής συνθέτουν ένα συναρπαστικό μουσικοθεατρικό ταξίδι.

Δύο από τους πρωταγωνιστές του έργου, ο Γιάννης Καλύβας που ερμηνεύει τον Ιβάν, τον γιο του τσάρου και η Βάσια Ζαχαροπούλου, που υποδύεται την Γελένα – Το Πουλί της Φωτιάς μας μιλούν για το νέο εγχείρημα της Εναλλακτικής Σκηνής.

-Ποιο ρόλο ερμηνεύετε στο έργο;

Γιάννης Καλύβας: Εγώ είμαι ο Ιβάν ο γιος του τσάρου ο οποίος ως πρωτότοκος και δη πρίγκηπας έχει μια ροπή προς την σκανδαλιά. Η αίσθηση του ότι όλα του ανήκουν πηγάζει από ένα έμφυτο αίσθημα ναρκισσισμού και αλαζονείας τόσο λόγω κοινωνικής θέσης όσο και χαρακτήρα. Η αποστολή στην οποία τον στέλνει ο πατέρας του τον αναγκάζει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, μακριά από το προστατευτικό πλαίσιο της πριγκηπικής του υπόστασης. Η προσπάθειά μου στην ψυχολογική προετοιμασία του ρόλου ήταν να διατηρήσω αρκετά από τα στοιχεία της ψυχοσύνθεσης του “άτακτου κολεγιόπαιδου” που αναγκάζεται να κόψει απότομα τον ομφάλιο λώρο με ό,τι ήξερε ως τώρα. Έτσι μέχρι να επέλθει η τελική κάθαρση για τον ήρωά μας, εμφανίζεται συχνά η δυσκολία του να παραδεχτεί τα λάθη του και να ενταχθεί/αναπτύξει ένα νέο πλαίσιο θεώρησης του κόσμου γύρω και εντός του.

Βάσια Ζαχαροπούλου: Εγώ ερμηνεύω το ρόλο της Γελένα ή αλλιώς του Πουλιού της Φωτιάς. Η Γελένα, δεμένη με μάγια από τον πατέρα της, τον μεγάλο Μάγο Βασιλιά Κοσέι, μεταμορφώνεται σε Πουλί-κλέφτη προκειμένου να κλέβει τα χρυσά μήλα της Μηλιάς του Τσάρου Βίτσλαβ. Η Γελένα δεν αρέσκεται σε αυτό τον ρόλο που επέλεξε για εκείνη ο πατέρας της και προσπαθεί να ξεφύγει από αυτόν. Καθοριστικό σημείο στην εξέλιξη του ρόλου θα παίξει η συνάντησή της με τον Πρίγκιπα Ιβάν η οποία δείχνει επικίνδυνη μα και λυτρωτική ταυτόχρονα.

-Ποια είναι το κεντρικό θέμα του έργου και τι συμβολίζει αυτό το ταξίδι για την αναζήτηση του πουλιού της φωτιάς;

Βάσια Ζαχαροπούλου: Κεντρικό θέμα αποτελεί ένα μαγικό και άπιαστο όν, το Πουλί της Φωτιάς. Είναι το σύμβολο της απόλυτης ελευθερίας, μεγαλοπρεπές πλάσμα που κανείς ποτέ δεν έχει καταφέρει να αγγίξει. Η κατάκτησή του συμβολίζει την επίτευξη δύσκολων στόχων. Ο Πρίγκηπας Ιβάν θα προσπαθήσει να το βρει και να το οδηγήσει στον πατέρα του, τον Τσάρο Βίτσλαβ προκειμένου να γίνει εκείνος ο επόμενος Βασιλιάς και όχι κάποιος από τα άλλα δύο αδέλφια του. Θα επιχειρήσει όμως να το κάνει με λανθασμένα κίνητρα.

Γιάννης Καλύβας: Κεντρική ιδέα του έργου είναι το ταξίδι για την εύρεση – σύλληψη του κλέφτη των χρυσών μήλων, ενώ παράλληλες ιστορίες εξυπηρετούν θέτοντας το χωροχρονικό πλαίσιο του παραμυθιού και επεξηγώντας τις σχέσεις των ηρώων. Η προσπάθεια ενηλικίωσης του Ιβάν μέσα από τη δοκιμασία – όρο στην οποία τον βάζει ο πατέρας του, αποτελεί για εμένα τόσο το λόγο του ίδιου του ταξιδιού όσο και την ουσία του.

-Τι σας αρέσει σ’ αυτό το έργο;

Βάσια Ζαχαροπούλου: Μου αρέσει ο τρόπος που μέσα από ένα μαγικό παραμύθι όπως αυτό, προκύπτουν τόσο όμορφα μηνύματα. Υπάρχουν συμβολισμοί και κρυμμένα νοήματα τα οποία δοσμένα μέσα από έξυπνο χιούμορ οδηγούν σε πολύ αξιόλογα συμπεράσματα και διδάγματα. Κανένα παιδί δεν θέλει να «κατηχείται». Είναι προτιμότερο και πιο παιδαγωγικό να ταυτίζεται με τον ήρωα του παραμυθιού και να παραδειγματίζεται.

– Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι πρέπει τα παιδιά να έρθουν να δουν το έργο σας;

Γιάννης Καλύβας: Έχοντας ήδη εμπειρία πάνω στο παιδικό θέατρο και γενικότερα την προσπάθεια να γνωρίσουν τα παιδιά το χώρο της όπερας και εν γένει της κλασικής μουσικής παιδείας, θεωρώ πως η ταύτιση παιδιών και γονέων με τους ήρωες της ιστορίας μας θα βοηθήσει στην αποδοχή της παράστασης. Το γεγονός επίσης πως η μουσική είναι πρωτότυπη, βασισμένη σε κλασικές φόρμες αλλά και με μοντέρνες πινελιές που λειτουργούν οργανικά στην αρμονική ροή της παράστασης και όχι ως «εναλλακτικές πρωτοπορίες», βοηθάει να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών από την αρχή μέχρι το τέλος.

Βάσια Ζαχαροπούλου: Η όμορφη πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, η οποία επενδύει αριστοτεχνικά το ρώσικο αυτό παραμύθι, η ζωντανή ορχήστρα που μας συνοδεύει, τα ευφάνταστα κουστούμια του Κέννυ Μακ Λέλλαν καθώς και το εξαιρετικό καστ λυρικών τραγουδιστών που ερμηνεύουν τους ρόλους. Είναι η έκτη χρονιά που συμμετέχω σε όπερα για παιδιά. Αυτό που έχω αποκομίσει από τα προηγούμενα χρόνια είναι πώς τα παιδιά αρέσκονται να επεξεργάζονται τα όργανα της ορχήστρας, την κινησιολογία του μαέστρου και τις υπόλοιπες ιδιαίτερες συμβάσεις μίας μουσικής παράστασης που χαρακτηρίζεται ως «παιδική όπερα».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς
Θοδωρής Αμπαζής

Όπερα για παιδιά και νέους
Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της ΕΛΣ
Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00
25, 26, 29 Οκτωβρίου 2017
5, 7, 8, 12, 19, 21, 26, 28, 29 Νοεμβρίου 2017
3, 5, 6, 10, 17, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2017
Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30
27 Οκτωβρίου 2017 & 2, 3 Ιανουαρίου 2018
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική σύνθεση-σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Ποιητικό κείμενο: Σοφιάννα Θεοφάνους
Σκηνικά-κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Τσάρος Βάτσλαβ: Δημήτρης Ναλμπάντης
Λύκος: Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Μάγος Κοσέι: Βασίλης Δημακόπουλος
Ιβάν: Γιάννης Καλύβας
Βασίλι: Γιάννης Φίλιας
Ντιμίτρι: Νικόλας Μαραζιώτης
Πουλί της φωτιάς – Γελένα: Βάσια Ζαχαροπούλου
Νίνα: Λητώ Μεσσήνη
Μηλιά: Μαρία Κατριβέση
Αυλικοί: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη
Δέντρα: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη, Δημήτρης Ναλμπάντης
Κλεφτρόνια: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Νικόλας Μαραζιώτης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιάννης Φίλιας

Φωνητικό σύνολο: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχαήλ Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Νικόλας Μαραζιώτης, Λητώ Μεσσήνη
Συμμετέχει εξαμελές ενόργανο σύνολο

INFO

Τιμές εισιτηρίων:
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: 10 ευρώ
Απογευματινές & Παραστάσεις Σαββατοκύριακου: 12, 15 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)
www.nationalopera.gr
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/
Εκδοτήριο Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 & www.ticketservices.gr

euronews.com